Skip to Main Content

UC SYD Biblioteket

Log ind
Din uddannelse Online A-Z Referencer Book1Bibliotekar Studenterprojekter For ansatte Om biblioteket Hjælp

Citizen Science, også kaldet medborgerforskning eller borgervidenskab er i sig selv ikke noget nyt, men Citizen Science er et begreb som er blevet mere og mere populær siden 1990'erne. Citizen Science handler om at inddrage mennesker (borgerne) uden en videnskabelig uddannelse i forskningsprojekter. Borgerne kan på frivillligt basis inddrages på forskellige måder og i forskellig grad.

Borgerne kan f.eks. bidrage med at indsamle og analysere data, stille tid og ressourcer til rådighed, eller være med fra starten og have indflydelse på forskningsspørgsmålet. En kort definition på Citizen Science kunne lyde:

 

"Projekter hvor frivillige samarbejder med forskere om at besvare ægte virkeligheds-relevante spørgsmål."

 

Et eksempel på Citizen Science kunne være:

eHealth City Svendborg – borgernes liv som drivkraft for innovation. Et projekt som starter hos borgerne og tager udgangspunkt i ders behov og derved danne grobund for nye løsninger og en genstart af det offentlige sundhedssystem på tværs af kommune og hospital.

I praksis har de udviklet et gadelaboratorie – der udgøres af borgerne på tre udvalgte gader i Svendborg - hvor borgerne har peget på de vigtigste oplevelser og tanker i forhold til sundhed og det liv, som ens sundhed påvirker. I ehealth City Svendborg vil de gennem data og indsigter skabe innovation der tager udgangspunkt i borgernes liv.

Som forsker kan Citizen Science være en god måde at inddrage de studerende i forskningsprojekter. Der er skrevet flere artikler og rapporter om emnet, her er et par stykker:

Designing Citizen Science for Both Science and Education
Benefits and Challenges of incorporating Citizen Science into University education 

Som studerende har du også mulighed for at deltage i igangværende projekter. Se under menupunktet "Portaler til CS projekter"

De 10 principper

De ti principper for Citizen Science blev udviklet af arbejdsgruppen "Deling af bedst praksis og kapacitetsopbygning" under den Europæiske Forening for Borgervidenskab, ECSA. Idéen er at angive nogle af nøgleprincipperne for god praksis indenfor Citizen Science.
 

  1. Borgervidenskabsprojekter involverer aktivt borgere i forskningsprojekter, der generere ny viden eller øget forståelse.
  2. Borgervidenskabsprojekter fører til originale forskningsmæssige resultater.
  3. Forskere såvel som borgere involveret i projektet drager fordel af at deltage.
  4. Deltagere i borgervidenskabsprojekter kan, hvis de ønsker det, deltage i flere dele af forskningsprocessen.
  5. Deltagere i borgervidenskabsprojekter bør modtage feedback fra projektet.
  6. Borgervidenskaber en videskabelig fremgangsmåde, der som andre videnskabelige fremgangsmåder har begrænsninger og bias, der skal tages i betragtning og kontrolleres for.
  7. Data og metadata fra borgervidenskabspjojekter gøres offentligt tilgængelig og om muligt publiceres resultater med gratis adgang (Open access).
  8. Deltagere i borgervidenskabsprojekter anerkendes i projektresultater og publikationer.
  9. Borgervidenskabsprojekter evalueres iforhold til deres videnskabelige resultater, datakvaliteten, de deltagendes oplevelse samt de mere vidtrækkende sociale og politiske konsekvenser af projektet.
  10. Lederne af borgervidenskabelige projekter bør tage højde for legalitet ogetiske overvejelser omkring ophavsret, intellektuel ejendomsret, datadelingsaftaler, fortrolighed og anerkendelse samt de miljømæssige konsekvenser af projektets aktiviteter.

Læs en mere uddybende gennemgang af de ti principper for Citizen Science i nedenstående dokument.

Værktøjskasse

Skal du i gang med et Citizen Science projekt, eller er du bare interesseret i metoden? Så kan du hente hjælp og inspiration her på siden.

Værktøjskasser

Værktøjskasse fra det dansk Citizen Science netværk
Værktøjskasse fra det amerikanske Citizen Science netværk 

Webinarer

Fra netværket Citizen Science Association
Fra European Citizen Science Association
Fra SciStarter - vælg webinar under "Type of event"
Fra Sciencelearn
Forskningsdatastyring

Ted Talks

Med Kerryane Monahan
Med Carol Cooper:

Citizen Science netværk

Kunne du tænke dig at blive inspireret, eller komme i kontakt med andre som interessere sig for Citizen Science? Så kan du her finde nogle links til netværk i ind- og udland.

Danmark
Citizenscience.dk

Sverige
medborgarforskning.se

Europa
eu-citizen.science
ecsa.citizen-science.net

USA
citizenscience.org
citizenscience.gov

Portaler til Citizen Science projekter

Her kan du finde henvisninger til nogle af de Citizen Science projekter der allerede er i gang - og hvor du er velkommen til at deltage! Nogle af projekterne er danske andre er internationale, fælles for dem alle er dog, at de hører til den type hvor du som deltager først og fremmest hjælper med at indsamle, eller tolke data.

Citizenscience.dk

Scistarter.org

zooniverse.org

Datakvalitet

Men hvad med datakvaliteten? Når mennesker uden forskningsmæssig uddannelse bliver en aktiv del af et forskningsprojekt, hvordan sikre man så datakvaliteten?

Punkt 6 fra "De ti principper om Citizen Science"

6. Borgervidenskaber er en videnskabelig fremgangsmåde, der som andre videnskabelige fremgangsmåder har begrænsninger og bias, der skal tages i betragtning og kontrolleres for. Imidlertid, modsat traditionelle videnskabelige fremgangsmåder, giver borgervidenskab mulighed for at involvere borgerne og demokratisere viden(skab).

Det vil altså sige, at når man arbejder med Citizen Science, skal man have en stærk struktur i forhold til dataindsamlingen, hvis det er her borgerne hjælper, samt metoder der kan sikre eller tjekke datakvaliteten. Et godt sted at starte, er ved at oprette en Data Management Plan- DPM.

 

Hvad er en Data Management Plan?

En data management plan beskriver de data, der danner grundlag for dit forskningsprojekt. Det indeholder oplysninger om, hvordan du vil samle, strukturere, analysere, udgive og dele dine data. desuden beskriver den, hvordan du håndterer eksterne krav og hvilken værdi, dine data kan have for andre forskere og for offentligheden.

Planlægning af dine aktiviteter i forhold til data management vil hjælpe dig med at:

  • Strukturere og organisere dine forskningsdata på bedst mulige måde, så de kan genfindes
  • Undgå tab af data og dobbeltarbejde
  • Promovere dit arbejde ved at gøre dine data FAIR: Findable, Accessible, Interoperable og Reusable
  • Øge impact af din forskning ved at publicere data, der understøtter dine resultater
  • Sikre at du overholder gældende lovgivning samt efterlever krav fra bevillingsgivere og udgivere 
  • Leve op til Dansk kodeks for forskningsintegrite (Code of Conduct)
  • Gøre din ansøgning om bevillinger mere succesfuld - de fleste bevillingsgivere forventer, at du udarbejder en data mangement plan
  • Identificere tekniske, lovmæssige og etiske udfordringer allerede i starten af dit forskningsprojekt

Tag et elærings-kursusus om forskningsdatastyring. Kurset er udviklet af de danske universiteter og består af tre selvstændige moduler. Hvert modul indeholder en video på 20 minutter. Kurset er åbent for alle og kan tages i eget tempo.

 

Gør dine data FAIR

Se videoen fra DTU Library, som fortæller om FAIR data.