Standarden kommer fra International Committee of Medical Journal Editors. Den bliver især anvendt på det naturvidenskabelige og medicinske område. Vancouver et et nummersystem.
Du kan finde en engelsk sproget vejledning til Vancouver i Citing Medicine, 2nd edition.
Personlig kommunikation kan ikke anføres som en reference, fordi andre ikke kan genfinde kilden. Istedet skal informationerne skrives i teksten. Se her hvordan under I teksten - personlig kommunikation.
Sørg for at samtalepartner bekræfter, at udtalelsen er korrekt gengivet, og at du må bruge den. Dette skal angives i noten inden referencelisten.
Anvender du AI i din opgave, ved for eksempel at spørge en Chatbot, hører dette også under personlig kommunikation. Husk at gøre læseren opmærksom på hvilken type AI du bruger, og hvad AI er blevet brugt til.
Bruger du en Chatbot i din opgave er det vigtigt at du ordret gengiver de spørgsmål du har stillet den.
Bruger du uddrag af svar fra en Chatbot i din opgave, er det vigtigt du gengiver dem ordret. Du kan evt. vedlægge chatbottens fulde svar som bilag.
I Vancouver referencesystemet er referencen i teksten altid et tal. Tallet tildeles efterhånden som kilderne bruges. Det vil sige, at den første kilde får tallet 1, anden kilde 2 osv.
Hvis kilde 1 skal bruges igen, hedder den stadig 1.
Der er flere mulige måder at skrive tallet i teksten på. I parentes eller som hævet skrift er de mest gængse måder:
F.eks (1) eller 1
Når man har valgt en af måderne, holder man sig til den gennem hele opgaven.
Hvor referencen skal placeres skal overvejes, da referencen nogle gange kun har relevans for dele af sætninger og afsnit. Det er derfor vigtigt at placere referencen, så læseren tydeligt kan se, hvilke dele af teksten, den henviser til. Der er dog nogle vejledende regler:
Ved 1-3 forfattere skrives alles efternavne i teksten:
F.eks. Smith (1)
Smith, Jones og McDonald (4)
Når forfatternes navne bruges i teksten, skrives referencen oftest lige efter.
Ved mere end 3 forfattere skrives den først nævnte forfatter efterfulgt af ”et al”. Et al står for et alil, der betyder ”og andre”:
F.eks. Smith et al (6)
Når forfatternes navne bruges i teksten, skrives referencen oftest lige efter.
Sædvanligvis skal du gå til den originale kilde, men hvis du ikke kan skaffe den eller læse sproget, må du anvende sekundær reference. Det er dermed også den sekundære reference, der skal skrives i referencelisten. Det skal dog tydeliggøres i teksten, at der er tale om en sekundær reference.
Uden citat:
Buchanan et al. anfører i Andersen (4) at du skal være opmærksom på tre forhold.
Med citat:
I Andersen (4) pointerer Gundelach og Järvinen: ”Mange af de bedste sociologiske forskningsprojekter har til formål at afsløre…”
Ved sidetal inden for samme 10’ere, skrives kun det sidste tal i sluttallet. Samme gør sig gældende indenfor samme 100’ere og så fremdeles:
F.eks. 11-8 eller 124-34.
Skrives referencerne i parentes og med almindelig skrift skrives s for side og lige derefter sidetallet:
F.eks. (1 s7) eller (1 s5-7, 3, 11 s15-9)
Har man valgt at bruge engelsk som sprog i referencerne, skrives der p for page i stedet for s for side, hvis det kun er en side der refereres til, eller pp hvis det er flere sider. Ved flere sider skilles sidetallene af bindestreg:
F.eks. (1 p7) eller (1 pp5-7, 3, 11 pp15-9)
Bruges hævet skrift skrives sidetal i parentes:
F.eks. 1(s7), 1(s5-7),3,11(s15-9) eller 1(p7), 1(pp5-7) 3,11(pp15-9).
Bemærk: Der bruges meget sjældent sidetal i teksten på referencer i Vancouver standarden.
Er der flere referencer til samme afsnit, adskilles de af komma:
F.eks. (1, 3, 11) eller 1, 3, 11
Er flere af referencerne numerisk lige efter hinanden, må der bruges bindestreg:
F.eks. (1, 2, 3, 4, 7, 11) bliver til (1-4, 7, 11)
Dette må IKKE gøres, hvis der kun er to på hinanden følgende referencer. Denne regel gælder også, hvis referencen skrives med hævet skrift:
F.eks. (1, 2) ikke (1-2)
I parentes skrives følgende: dato medietype fra afsenders navn til modtagers navn semikolon ikke refereret komma se note.
Bindeordene, mellem medietype og afsenders navn og modtagers navn, må gerne ændres, så det lyder flydende:
F.eks (3. jun. 2019 mail fra HB Jensen til O Nissen; ikke refereret, se note)
(3. jun. 2019 samtale mellem R Jørgensen, K Hansen og V Nilsen; ikke refereret, se note)
(4. jun. 2019 telefonsamtale mellem G Jensen og K Larsen; ikke refereret, se note)
Bemærk: Der SKAL laves en note. Noten er et afsnit der skrives lige inden referencelisten. Noten skal indeholde informationer om, at man har tilladelse til at bruge den personlige kommunikation. Der må også gerne stå lidt om, hvorfor den personlige kommunikation har fundet sted, samt hvorfor det er relevant. Dette kan f.eks. belyses via personens titel eller ansættelsessted.
Teksten sættes i anførselstegn. Efter punktum sættes kilde med sidetal.
”Hvad indebærer det at observere? Begrebet stammer oprindeligt fra latin og betyder at iagttage eller undersøge”, skriver Cato R. P. Bjørndal. (1 s34)
”Hvad indebærer det at observere? Begrebet stammer oprindeligt fra latin og betyder at iagttage eller undersøge”. (1 s34)
Teksten indrykkes og skrives med en mindre skrifttype. Efter sidste punktum sættes kilde med sidetal.
Cato R. P. Bjørndal skriver:
Hvad indebærer det at observere? Begrebet stammer oprindeligt fra latin og betyder at iagttage eller undersøge. Det er naturligvis noget alle mennesker gør i deres hverdag. I faglige sammenhænge er det imidlertid almindeligt at opfatte begrebet noget mere snævert. Inden for pædagogik er det for eksempel almindeligt at forstå observation som opmærksom iagttagelse – det vil sige, at man på en koncentreret måde forsøger at observere noget, der har pædagogisk betydning. For læreren er observation altså en professionel færdighed, tilknyttet vedkommendes arbejdsopgaver – man observerer for at kunne lægge forholdene bedst muligt til rette for læring. (1 s34)
Referencelisten opbygges numerisk. Det vil sige, at reference nummer 1 ligger først efterfulgt af nummer 2, 3 osv. Og som det er beskrevet under ”I teksten: Reference”, nummereres materialerne efterhånden som de bruges. Det vil sige, at rækkefølgen på referencelisten også følger dette, og ikke opstilles efter materialetype, forfatter eller lignende:
F.eks.
Eller
Der er i referencerne visse dele, som er sprogafhængigt. Hvilket sprog, der bruges i referencerne, er ikke afgørende. Det vigtigste er, at samme sprog bruges konsekvent i hele opgaven.
Det vil sige, at vælger man engelsk, skal der stå p eller pp, hvis der skal sidetal ved kilden i teksten. Ord som i, på, tilgængelig fra, redaktør, indlægsseddel med mere skal oversættes. Datoer skal skrives efter engelsk stil, hvilket er årstal skrevet med fire tal, måned skrevet med de tre første bogstaver efterfulgt af punktum og derefter dato skrevet med tal. Udgave skrives også i den engelske stil f.eks. 2nd, 3rd, 4th. efterfulgt ed punktum i stedet for udg punkum.
I denne guide er der brugt dansk sprog i eksemplerne.
Efternavn efterfulgt af for- og evt. mellemnavns forbogstav. Forfatter og redaktørnavne skrives på samme måde:
F.eks. Kürstein S
Dato angives som dato skrevet med tal punktum. Måned angives med de tre første bogstaver punktum. Årstal angives med fire tal:
F.eks. 15. jun. 2018.
Er alle oplysninger ikke tilgængelige, skrives de som er.
Ved sidetal inden for samme 10’ere, skrives kun det sidste tal i sluttallet. Det samme gør sig gældende indenfor samme 100’ere og så fremdeles:
F.eks. 11-8 eller 124-34.
Ved reference til 1. udgaven angives dette ikke, mens der ved senere udgaver skal anføres nummeret på udgaven.
F.eks.
Lund H, Juhl CB, Andreasen J, Møller AM. Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning: redskaber til evidensbaseret praksis. Kbh.: Munksgaard; 2014.
Due P, Holstein BE. Sociale relationer. I: Grønbæk M, Bruun Jensen B, Reventlow S, redaktører. Forebyggende sundhedsarbejde. 6. udg. Kbh.: Munksgaard; 2016. s. 115–26.
Bemærk: Der er forskel på udgave og oplag. Udgave betyder, at teksten er ændret siden seneste udgave. Oplag betyder, at det samme er trykt igen. Oplag skal IKKE anføres i referencen.
Sædvanligvis skal du gå til den originale kilde, men hvis du ikke kan skaffe den eller læse sproget, må du anvende sekundær reference. Det er dermed også den sekundære reference, der skal refereres. Brug den materialetype den sekundære reference er.
I teksten skal det tydeliggøres, både hvem den originale og den sekundære kilde er. Se under I teksten - sekundær reference.
Kan information om årstal ikke findes i form af eksempelvis udgivelsestidspunkt, redigeringstidspunkt eller copyrighttidspunkt, skrives [ukendt dato]. Er informationen kendt på anden måde, skrives det i firkantet parentes med et spørgsmålstegn efter. Det skal ikke nævnes, hvor informationen er fundet:
F.eks. [2016?]
Mangles information udelades delen blot.
Dette gælder dog IKKE årstal. Se her hvordan det gøres under Generelt - kilder uden år.
Det gælder heller IKKE for udgivelsessted ved bøger og tidsskrifter. Er der usikkerhed om udgivelsessted, skrives det i firkantet parentes. Kan udgivelsessted ikke findes, skrives ukendt i firkantet parentes:
F.eks.[Kbh.]
[ukendt]
Er informationen kendt på anden måde, skrives det i firkantet parentes: F.eks. [Munksgaard]
Ebøger er i et elektronisk format, f.eks. pdf, og iBøger er i et interaktivt, elektronisk format, med f.eks.videoer, quizzer, øvelser og lignende. Udbyderne Studybox, Hans Reitzel og Systime bruger alle samme format på deres iBøger, men der findes også andre varianter af iBogs-formatet.
Ved brug af ebøger og iBøger skal du henvise til det præcise sidetal; afsnittets ID eller kapitel og afsnittets overskrift. Det varierer hvad der er tilgængeligt i den enkelte ebog eller iBog.
I mange iBøger kan du finde sidetal eller kilde-id ved at klikke på del-knappen ved siden af iBogenstitel eller kapiteloverskrift. Her finder du både direkte link til afsnittet og ID. Se evt. Studybox’videovejledninger for hvordan du laver kildehenvisninger til iBøger fra Studybox, Hans Reitzel og Systime.
Hvis du har brug for at angive det samlede antal sider for ebogen eller iBogen, er det nemmest atsøge den fysiske bog frem på forlaget eller bibliotekets hjemmeside, og finde bogens sidetal i beskrivelsen. Alternativt kan du tælle alle ebogs- eller iBogs-kapitlernes sidetal sammen.