Skip to Main Content

UC SYD Biblioteket

Log ind
Din uddannelse Online A-Z Referencer Book1Bibliotekar Studenterprojekter For ansatte Om biblioteket Hjælp

Kanalregistret

De danske BFI lister er ophørt, og fjernet fra ministeriets hjemmeside.
FIDP under De danske Professionshøjskoler har besluttet, at lade den norske pendant (Kanalregistret) overtage BFI’s rolle i Videnregnskabet.
I første omgang i en prøveperiode på to år.

Kanalregistret indeholder videnskabelige tidsskrifter, videnskabelige serier og videnskabelige forlag. Listerne fungerer som de tidligere BFI-lister.
Du kan læse mere på Register over vitenskaplige publiseringskanaler.

Elsevier aftale 2021-2024

Aftalen sikrer fuld læseadgang til Elseviers tidsskrifter og gratis og umiddelbar adgang (Open Access) til de artikler, der bliver udgivet af forskere på de institutioner, der er omfattet af aftalen. Forskere under aftaleparterne, kan publicere gratis med OA. UC SYD er en del af aftalen og du kan læse meget mere om den og alt det praktiske på Det Kgl. Biblioteks hjemmeside.

Du kan søge efter tidsskrifter, der er med i aftalen på Elseviers side. Du kan søge på titler eller efter emne.

Wiley aftale 2022-2025

Aftalen sikrer fuld læseadgang til Wileys tidsskrifter og gratis og umiddelbar adgang (Open Access) til de artikler, der bliver udgivet af forskere på de institutioner, der er omfattet af aftalen. Forskere under aftaleparterne, kan publicere gratis med OA. UC SYD er en del af aftalen og du kan læse meget mere om den og alt det praktiske på Det Kongelige Biblioteks side Wiley aftalen.

Her finder du en liste over hvilke tidsskrifter der er med i aftalen. På siden Wiley Author Services kan du søge på artiklens titel eller abstract og få forslag til tidsskrifter at publicere i. Vær opmærksom på, at det/de tidsskrifter du finder, ikke nødvendigvis er en del af aftalen.

Springer Compact aftale 2023-2026

Aftalen giver læseadgang til Springer Compact tidsskrifter for institutioner på aftalen og gratis og umiddelbar adgang (Open Access) for hele verdenen til de artikler, der bliver udgivet af forskere på de institutioner, der er omfattet af aftalen. Aftalen sikrer, at publiceringer fra forskere ansat på institutionerne, kan udgives i hybride Springer Compact tidsskrifter med umiddelbar Open Access (OA) til forlagsversionen med en Creative Commons-licens. UC SYD er en del af aftalen og du kan læse meget mere om den og alt det praktiske på Det kongelige Biblioteks siden om Springer Compact licensaftale.

Du se hvilke tidsskrifter der er med i aftalen på siden Open access agreement for the Royal Danish Library.

Taylor & Francis 2024- 2028

Aftalen giver læseadgang til Taylor & Francis tidsskrifter for institutioner tilsluttet aftalen og gratis og umiddelbar adgang (Open Access) for hele verdenen til de artikler, der bliver udgivet af forskere på de institutioner, der er omfattet af aftalen. Bemærk at der er et nationalt loft på årligt antal publicerede OA-artikler. 

UC SYD er en del af aftalen og du kan læse meget mere om den og alt det praktiske på Det Kongelige Biblioteks side om aftalen
På Taylor og Francis hjemmeside finder du listen over tidsskrifter, hvor der kan publiceres gratis Open Access i hybride tidsskrifter som del af Taylor & Francis aftalen.

Journalfinder

Journal finder er en platform, der kan levere informationer om Open Access publiceringsmuligheder forud for submission til forlag. Bag platformen står b.la. Københavns Universitetsbibliotek. Du finder siden her: Jounalfinder.

Creative Commons

Creative Commons ophavsrettighedslicenser er en simpel, standardiseret måde at give ophavsretslige tilladelser til kreative værker. Læs mere om de forskellige licenser på Cretive Commons side.

Hvad er Open access?

Open access (OA) er fri og gratis online adgang til videnskabelig litteratur.
Professionshøjskolerne har sammen udformet en hensigsterklæring om open access politik. Den kan du se Pofessionshjskolernes hensigtserklæring om open acces via nedenstående link.

Modsat traditionel publicering betaler læseren af et OA intet for at læse artiklerne.
Forlagets omkostninger bliver betalt på andre måder. For eksempel gennem medlemskaber, donationer, reklamer eller publiceringsgebyrer.

Der kan være tale om flere former for open access:

  • Grøn Open Access - forfatteren publicerer sit værk i en traditionel udgivelse, for eksempel i et tidsskrift. Samtidig bliver værket parallelpubliceret i et åbent arkiv eller i et repositorium. Det kan for eksempel være UC Viden(link is external). Parallelpubliceringen kan enten være i form af et pre-print, et peer-reviewed postprint eller udgiverens version.
  • Gylden Open Access  - betyder at udgiveren skal have en publiceringsafgift, for at artiklen kan ligge frit tilgængelig.
  • Hybrid Open Access - betyder at tidsskriftet udgiver nogle af artiklerne Open Access.

Ønsker du flere oplysninger eller hjælp?

Biblioteket har to personer med særlig viden i forhold til publicering, som du er velkommen til at kontakte:

Bibliotekar Anne-Dorte Tækker
T: 7266 3221
E: adta@ucsyd.dk

Bibliotekar Rikke Holm Rasmussen
T: 7266 3209
E: rhra@ucsyd.dk

Open access ressourcer

Logo for Dart

DART

Fri adgang

Fælles europæisk forskningsdatabase, hvor du finder henvisninger til OA forskningspublikationer fra 571 universiteter fordelt i 29 europæiske lande.

Databasen er udgivet af UCL (University College London).

 

Open science directorys logo

Open Science Directory

Fri adgang

Open Science Directory er en platform for videnskabelige open access tidsskrifter inden for alle fagområder og for tidsskrifter i specialprogrammer vedr. udviklingslande.

Databasen er udgivet af Erudera.

 

Sherpa services logo

Sherpa Services

Fri adgang

Database, som registrerer udvalgte udgiveres copyrightaftaler (Copyright Transfer Agreements).

Databasen er udgivet af den britiske non-profit organisation Jisc (Joint Information Systems Committee).

 

DOAjs logog

DOAJ

Fri adgang

DOAJ er en onlinedatabase der indeholder en omfattende liste over videnskabelige tidsskrifter der er frit tilgængelige for offentligheden uden begrænsninger for adgang eller brug. Her kan du finde frit tilgængelige forskningsartikler fra hele verden. De fleste forskningsartikler er på engelsk.

Directory of open access journals udgiver databasen.

 

Predatory Journals

Predatory Journal eller tvivlsomme tidsskrifter er OA tidsskrifter der er forklædt som et forskningstidsskrift, men som ikke overholder regler for videnskabelig redelighed. Det kan f.eks. udmøntes i en ikke-akademisk redaktion, hertig review-proces og ved efterligning af titel på anerkendte tidsskrifter. Tidskrifterne er kendetegnet ved, at de (mod betaling) publicerer artikler med mangelfuld eller slet ingen peer review-proces. 

Hvordan undgår du Predatory Journals?

  • Findes tidsskriftet i kanalregistret er det som udgangspunkt O.K.
  • Findes tidsskriftet på DOAJS positivliste er det som udgangspunkt O.K
  • Findes tidsskriftet på BEALL' S negativliste er det tvivlsomt
  • Er udgiveren medlem af OASPA  (Open Access Scholarly Publishers Association) er det som udgangspunkt O.K
  • Spørg dine kollegaer/netværk om de kender tidsskriftet. Vær opmærksom på Hijacked Journals.
  • Slå adressen op på Google Streetview, ser der ud til at ligge et forlag på adressen?

Brug den sunde fornuft

  • Får du en smigrende uopfordret henvendelse. Vær på vagt!​
  • Hvor hurtig er review processen? I et tidsskrift med en rigtig peer review proces kan det tage måneder, op til et år. ​
  • Hvor mange kommentarer får du tilbage? (manglende peer review proces)

Red flags

  • Mange predatory tidsskrifter/forlag er hjemmehørende i lavindkomstlande
  • Manuskriptet skal submittes via e-mail og ikke en platform eller formular
  • Tidsskriftet dækker bredt emnemæssigt
  • Fejl og tortured phrases på hjemmesiden
  • Relativ lav APC > 150 USD

Think, check, submit

Vil du gerne have flere gode råd, så kan du finde mere på siden Think, check, submit.