Skip to Main Content

UC SYD Biblioteket

Log ind
Din uddannelse Online A-Z Referencer Book1Bibliotekar Studenterprojekter For ansatte Om biblioteket Hjælp

Informationssøgning med AI chatbotter

Som det første skal du være opmærksom på, at generative AI chatbotter som eks. Copilot og ChatGPT IKKE er søgemaskiner.
Værktøjerne er sprogmodeller, som altid vil konstruere et svar baseret på, hvad der statistisk er mest sandsynligt.

Du kan godt bede en chatbot finde artikler eller litteratur inden for et emne. Her skal du tænke på, at chatbotten kun kan indsamle information fra den del af internettet, som ligger åbent tilgængeligt.

Mange forlag, tidsskrifter og velrenommerede medier forhindrer chatbotter i at få adgang til deres indhold, medmindre de har lavet en aftale om andet.

Tænk på chatrobotten som en samtalepartner, hvor du skal være kritisk og reflekterende over de svar, du får. For at kunne gøre det, skal du besidde den nødvendige faglige viden og tjekke de kilder, der evt. fremgår af svaret. Husk også at tjekke, at kilderne rent faktisk findes! Chatbotten kan godt angive kilder, som ikke findes i virkeligheden.

Igen, husk at chatbotterne er trænet på de informationer, der er offentligt tilgængelige på nettet, hvilket udelukker mange af de fagligt velrenommerede tidsskrifter og medier.

  • Brainstorm: Ping – pong med chatbotten om forskellige idéer og emner at søge efter.
  • Emneord: Brug chatbotten til at komme med forslag til synonymer og nærsynonymer til dine emneord.
  • Oversættelse: Få hjælp til at oversætte dine emneord til f.eks. engelsk.
  • Konceptualiseringsmodeller: Få chatbotten til at sætte din problemformulering op i f.eks. En PICo model. Brug din faglighed til at vurdere resultatet.
  • Chatbotter kan være gode at bruge i begyndelsen af din emnesøgning, hvor du har brug for at skabe et overblik over indhold, terminologi og mulige kilder. Søgningen kan danne grundlag for yderligere og mere grundig informationssøgning.
  • Husk at du ALTID skal vurdere outputtet.

At prompte betyder, at du giver chatbotten et input og at chatbotten herefter giver dig et bestemt output. Jo mere præcis du er i din prompt, jo bedre svar får du.
Du kan starte med at lave en kort prompt og herefter prompte tilbage med præciseringer, indtil du er tilfreds. Du kan også starte med at lave en lang prompt.
Du kan godt prompte på dansk, men der er meget mindre træningsdata på dansk, end f.eks. på engelsk, hvilket betyder at både forståelsen og svarene kan være mere upræcise. Faglige termer på dansk kan specielt være udfordrende, da de ofte ikke er lige så velrepræsenterede i træningsdataene.

Herunder kommer en kort guide til prompting, men du kan læse mere i denne bog Prompt enginering: en grundbog, eller denne artikel The CLEAR path.

  • Vær præcis: Du skal skrive konkret og undlade overflødig information, så chatbotten ikke fokuserer på noget irrelevant. Overvej hvad du ønsker svar på og brug et præcist sprog.
  • Vær eksplicit: Giv specifikationer omkring det output du ønsker, f.eks. i forhold til format, niveau, omfang eller stil og sprogtype. Overvej om du har alle detaljer med, og om du kan være mere specifik.
  • Tildel evt. roller: Hvem spørger og hvem svarer? Du kan f.eks. skrive ”Du er underviser på gymnasiet og skal forklare en elev i 1.g, hvad global opvarmning skyldes”.
  • Giv do’s and don’ts: Hvis outputtet skal indeholde noget specifikt og/eller undlade noget andet, er det en god ide at skrive det. Kom evt. med eksempler.
Læs mere om AI og generative AI på UC SYDs side om AI.

Udfordringen ved at henvise til en generativ AI som f.eks. en chatbot er, at andre ikke kan genskabe og derved genfinde indholdet. Når du henviser, skal du derfor også angive den prompt, du har givet som input til chatbotten.

Anvendelsen af kunstig intelligens skal deklareres korrekt når:
Du citerer eller anvender indhold, som er lavet af en generativ AI. Det gælder både tekst, billeder, videoer mm.
Hvis du har brugt generativ AI til idegenerering, forslag til interviewspørgsmål eller lignende, kan det deklareres i metodebeskrivelsen.

Du kan læse om, hvordan du refererer til AI her:

APA

Læs hvordan du refererer til AI ifølge APA standarden i APA Vejledning (7. version).

Vancouver

Læs hvordan du refererer til AI ifølge Vancouver standarden i Vancouver guide.

Litteraturlisteautomaten

Du kan bruge Littteraturlisteautomaten, hvis du skal henvise til indhold fra en Chatbot. Du skal gøre følgende:

  1. Vælg kildetypen Rapport/Grå litteratur
  2. I feltet Titel skriver du navnet på den Chatbot, du har anvendt. Har du for eksempel brugt ChatGBT, er det her, du skriver dette.
  3. Under feltet Forfatter/Ophav sætter du flueben ud for Alias. Derefter skriver du navnet på det firma, der står bag den anvendte chatbot. Skriv f.eks OpenAI, hvis du har anvendt ChatGBT.
  4. I feltet År skriver du årstal på.
  5. I feltet Forlag/Udgiver skriver du, hvilken version du har brugt. Dette skrives i parentes. I samme felt skriver du også Large Language Model i firkantet parentes. Har du for eksempel brugt ChatGBT version 3.5, skal du skrive følgende: (Version 3.5) [Large Language Model].
  6. I feltet URL indsætter du et link til den Chatbot, du anvender. Det er nok at henvise til hovedsiden. Skal du for eksempel henvise til ChatGBT, er det nok at linke til https://chatgpt.com
  7. Klik på Gem.
  8. Kopier den gemte reference ind i dit skriveprogram.

Zotero

Du kan bruge Zotero, hvis du skal henvise til indhold fra en Chatbot. Du skal følgende:

  1. Hent indholdet ned i Zotero ved at klikke på Zotero Connector
  2. I feltet Titel skriver du navnet på den Chatbot, du har anvendt. Har du for eksempel brugt ChatGBT, er det her, du skriver dette.
  3. I feltet Forfatter/Ophav skriver du navnet på det firma, der står bag den anvendte Chatbot. Skriv f.eks OpenAI, hvis du har anvendt ChatGBT.
  4. I feltet Webstedets titel skriver, du hvilken version du har brugt. Dette skrives i parentes. I samme felt skriver du også Large Language Model i firkantet parentes. Har du for eksempel brugt ChatGBT version 3.5, skal du skrive følgende: (Version 3.5) [Large Language Model].
  5. I feltet tidspunkt skriver du årstal på.
  6. I feltet URL indsætter du et link til den Chatbot, du anvender. Det er nok at henvise til hovedsiden. Skal du for eksempel henvise til ChatGBT, er det nok at linke til https://chatgpt.com
  7. Tryk på enter for at gemme oplysningerne.
  8. Gå til dit skriveprogram og indsæt referencen med Zotero.
Tekst der skal skjules